Dynia duszona
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4371
Składniki:
- 1,7 kg dyni
- 2 szklanki wywaru warzywnego z kostki
- 300 g cebuli
- 60 g oleju
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 2,5 g cynamony
- 2 listki laurowe
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynie umyć, przekroić na polowy, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Obrać cebule, pokroić w krążki i przysmażyć na maśle. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę wywaru warzywnego. Dynię przełożyć do odpowiedniego naczynia, zalać ją wywarem warzywnym, olejem, dodać do tego mąkę, liście laurowe, cynamon, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka. Całość wymieszać, doprawić do smaku powyższymi przyprawami. Gotową dynie przełożyć na talerz, a następnie udekorować na około przysmażoną cebulą, roztopionym masłem i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)