Tarta owocowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3062
Składniki:
- 4 brzoskwinie w syropie
- 3 kiwi
- 3 łyżki wiśni z kompotu
- 2 łyżki ananasa w kostce w zalewie
- 2 łyżki jeżyn
- 1 banan
- Na ciasto:
- 120 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na tartę: mąkę zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić żółtka, wlać letnią wodę i wyrobić ręcznie elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Następnie ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na nie osączone z syropu brzoskwinie, następnie kiwi, banany i osączone z zalewy ananasy. Całość udekorować jeżynami i wiśniami z kompotu. Nałożonych owoców na tartę nie zapiekać.
Komentarze (0)