Duńskie bułki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3175
Składniki:
- Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 120 ml letniego mleka
- 20 g cukru
- 15 g drożdży
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- Na wypełnienie:
- 300 g białego sera twarogowego
- 3 łyżki gotowego dżemu morelowego
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko i dodać pokrojone drobno masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto, po czym przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski, podsypać mąką, podzielić na równe kawałki i rozwałkować na okrągłe placki o średnicy 10 cm i grubości 1 cm. Rozwałkowane placki podzielić na dwie połowy. W jednej z nich wyciąć szklanką otwory i nałożyć na drugą część całego ciasta.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przepuszczonego sera wbić jajko, wsypać cukier i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Utarte składniki nałożyć w miejsca wyciętego ciasta i wysmarować dżemem morelowym.
Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przepuszczonego sera wbić jajko, wsypać cukier i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Utarte składniki nałożyć w miejsca wyciętego ciasta i wysmarować dżemem morelowym.
Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)