Tarta żurawinowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 77
Tarta żurawinowa
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Wypełnienie:
  • 400 g dojrzałej żurawiny
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • Ponadto:
  • 4 łyżki łuskanych nasion granatu
  • 1 łyżki świeżo startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wysypać do niej cukier, dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folie spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: żurawinę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie ją osuszyć. Po osuszeniu przełożyć ją do rondla, zalać sokiem pomarańczowym, zasypać cukrem i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia, odcedzić gotowaną żurawinę (odcedzonego syropu nie wylewać) i przetrzeć ją przez sito. Odcedzony syrop postawić ponownie na średnim ogniu i dodać do niego miąższ z przetartej żurawiny. Jajka, żółtko oraz 3 łyżki odcedzonego wcześniej syropu z żurawiny razem rozmieszać trzepaczką w kubku i przelać do gotowego syropu w rondlu. Całość wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć do przygotowanego wcześniej ciasta.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać łuskanymi nasionami granatu oraz świeżo startą skórką pomarańczową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów