Dorsz zapiekany z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4694
Dorsz zapiekany z ziemniakami
fot. SantaRosa OLD SKOOL / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z wędzonego dorsza
  • 6 dużych ziemniaków
  • 5 g tartego sera gouda
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Część z pokrojonych ziemniaków przełożyć na dno żaroodpornego naczynia, posypać przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem i solą. Filety z dorsza połamać na drobne kawałki i dodać do wyłożonych ziemniaków. Dodać do tego osączone z zalewy oraz pokrojone na drobne kawałki oliwki. Następnie składniki posypać tartym serem żółtym, oprószyć przyprawami, po czym całość zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni. Potrawę piec do miękkości składników i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów