Dorsz zapiekany z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4694
Składniki:
- 300 g filetów z wędzonego dorsza
- 6 dużych ziemniaków
- 5 g tartego sera gouda
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czarnych oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Część z pokrojonych ziemniaków przełożyć na dno żaroodpornego naczynia, posypać przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem i solą. Filety z dorsza połamać na drobne kawałki i dodać do wyłożonych ziemniaków. Dodać do tego osączone z zalewy oraz pokrojone na drobne kawałki oliwki. Następnie składniki posypać tartym serem żółtym, oprószyć przyprawami, po czym całość zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni. Potrawę piec do miękkości składników i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)