Dorsz z ziemniakami, orzechami i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 529
Dorsz z ziemniakami, orzechami i jajkami
fot. fugzu (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g filetów z wędzonego dorsza
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich filety z wędzonego dorsza, wlać do tego rozpuszczone masło, ubić tłuczkiem na jednolitą masę i przełożyć to na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Wszystko posypać orzechami włoskimi i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów