Dorsz z ziemniakami, orzechami i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 529
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 200 g filetów z wędzonego dorsza
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich filety z wędzonego dorsza, wlać do tego rozpuszczone masło, ubić tłuczkiem na jednolitą masę i przełożyć to na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Wszystko posypać orzechami włoskimi i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)