Dorsz z ziołami i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2981

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 50 dag krojonych pomidorów z puszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów (mogą być)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka musztardy
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Obrać czosnek, cebulę, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą, doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu mniej więcej 5min (nie przykrywać). Filety z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Podduszone pomidory przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, ułożyć na nich filety. Kapary drobno posiekać, wymieszać z musztardą, pietruszką i resztą oleju. Pastą posmarować filety rybne. Piec pod pokryciem ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. W tym czasie ziemniaki obrać, opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Podawać do ryby. Zamiast natki można do ziołowej pasty dodać np. koperek, oregano, bazylię lub estragon.

Autor: weronika59

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów