Dorsz z ziołami i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3160
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 50 dag krojonych pomidorów z puszki
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki kaparów (mogą być)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka musztardy
- 60 dag ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Obrać czosnek, cebulę, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą, doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu mniej więcej 5min (nie przykrywać). Filety z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Podduszone pomidory przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, ułożyć na nich filety. Kapary drobno posiekać, wymieszać z musztardą, pietruszką i resztą oleju. Pastą posmarować filety rybne. Piec pod pokryciem ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. W tym czasie ziemniaki obrać, opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Podawać do ryby. Zamiast natki można do ziołowej pasty dodać np. koperek, oregano, bazylię lub estragon.
Komentarze (0)