Dorsz z paprocią jadalną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1529
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka pędów paproci jadalnej (orlicy)
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- natka selera do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety rybne, natkę selera oraz pędy paproci umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Następnie filety z dorsza oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i dodać do zeszklonego czosnku. Rybę smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć ja z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać pędy paproci, oprószyć szczyptą soli i smażyć z obu stron przez 1,5 minuty. Usmażoną, ściągnąć z ognia i dodać do ryby. Gotową potrawę udekorować natką selera.
Komentarze (0)