Dorsz z paprocią jadalną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1357
Dorsz z paprocią jadalną
fot. SodexoUSA / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pędów paproci jadalnej (orlicy)
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • natka selera do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety rybne, natkę selera oraz pędy paproci umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Następnie filety z dorsza oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i dodać do zeszklonego czosnku. Rybę smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć ja z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać pędy paproci, oprószyć szczyptą soli i smażyć z obu stron przez 1,5 minuty. Usmażoną, ściągnąć z ognia i dodać do ryby. Gotową potrawę udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów