Dorsz z omułkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1830
Składniki:
- 400 g mrożonych filetów z dorsza
- 150 g mrożonych omułków (małży jadalnych)
- 100 ml śmietany 18%
- 50 ml wódki anyżówki
- 4 cebule dymki
- 4 pomidory koktajlowe
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- szczypta mielonego szafranu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety z dorsza i omułki rozmrozić. Małże dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Koper umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Masło stopić na patelni, dodać do niego koper, pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Następnie wlać wódkę anyżową, dodać szczyptę szafranu, pieprzu, soli, ziele angielskie, liść laurowy i omułki. Całość przykryć i dusić do czasu, aż małże się otworzą. Te, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Potem dodać do tego śmietanę, całość wymieszać, dodać pomidory koktajlowe i zagotować. Po zagotowaniu przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego rozmrożonego oraz oprószonego solą oraz pieprzem dorsza i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażonego dodać do potrawy.
Komentarze (0)