Dorsz z omułkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1830
Dorsz z omułkami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonych filetów z dorsza
  • 150 g mrożonych omułków (małży jadalnych)
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 ml wódki anyżówki
  • 4 cebule dymki
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • szczypta mielonego szafranu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety z dorsza i omułki rozmrozić. Małże dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Koper umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Masło stopić na patelni, dodać do niego koper, pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Następnie wlać wódkę anyżową, dodać szczyptę szafranu, pieprzu, soli, ziele angielskie, liść laurowy i omułki. Całość przykryć i dusić do czasu, aż małże się otworzą. Te, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Potem dodać do tego śmietanę, całość wymieszać, dodać pomidory koktajlowe i zagotować. Po zagotowaniu przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego rozmrożonego oraz oprószonego solą oraz pieprzem dorsza i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażonego dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów