Dorsz z mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1666
Składniki:
- 4 filety dorsza
- 40 g wołowiny bez kości
- 40 grubej fasoli
- 4 zielone papryki
- 4 zielone pomidory
- 2 szklanki maki
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 mały seler
- olej do smażenia
- przyprawa maggi
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć przez 4 godziny, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. 1 cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać do fasoli, dodać 3-5 krople maggi, doprawić pieprzem i dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z masłem, szczyptą soli, wodą i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm, wyciąć krążki kubkiem, nałożyć na nie łyżeczką wymieszaną fasolę i skleić ciasto jak pierogi. Zagotować 1 l wody i wrzucić przygotowane ciasto. Gotować około 5 minut, odcedzić, jak przestygną podsmażyć na 2 łyżkach oleju z obu stron na rumiany kolor i przełożyć na talerz. Dorsza oczyścić, oprószyć solą, pieprzem i ugotować do miękkości na parze, po czym położyć go obok smażonego ciasta. Warzywa umyć, marchew i seler pokroić w słomkę, cebulę na ćwiartki. Wołowinę lekko utłuc, rozłożyć na desce, położyć na nią marchew, seler, cebulę, zawinąć, przełożyć do dużego rondla, podlać do połowy wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe mięso ułożyć na smażonej rybie. Paprykę przekroić na połowy, usunąć nasiona, 2 pokroić w plastry i zeszklić na 2 łyżkach oleju, a kolejne 2 grillować na otwartym ogniu. Pokrojoną paprykę ułożyć na mięsie, a grillowaną na jednej z ryb. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać posiekany ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić i dodać do tego obrane ze skóry zielone pomidory. Całość doprawić do smaku pieprzem solą, maggi, zagotować i przelać na talerz.
Komentarze (0)