Dorsz z frytkami groszkiem i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1778
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- 1 cytryna
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na sos czosnkowy:
- 200 ml śmietany 18 %
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki pokroić w słomkę, włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i usmażyć na rumiany kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i przełożyć na talerz. Następnie filety z dorsza oprószyć szczyptą soli, pieprzu obtoczyć mąką i usmażyć do miękkości w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osaczyć z tłuszczu i dodać do frytek. Groszek zielony rozmrozić potem zmiksować mikserem razem z sokiem z połowy cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i przełożyć do małej miseczki. Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę wymieszać ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu i przełożyć do kolejnej malej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu i udekorować cytryną.
Komentarze (0)