Dorsz z frytkami groszkiem i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1778
Dorsz z frytkami groszkiem i sosem czosnkowym
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na sos czosnkowy:
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki pokroić w słomkę, włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i usmażyć na rumiany kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i przełożyć na talerz. Następnie filety z dorsza oprószyć szczyptą soli, pieprzu obtoczyć mąką i usmażyć do miękkości w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osaczyć z tłuszczu i dodać do frytek. Groszek zielony rozmrozić potem zmiksować mikserem razem z sokiem z połowy cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i przełożyć do małej miseczki. Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę wymieszać ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu i przełożyć do kolejnej malej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu i udekorować cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów