Kotlety z krewetek i sera z frytkami i groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2528
Składniki:
- 400 g mrożonego groszku
- 4 duże ziemniaki
- 1 sałata
- 1 cytryna
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 300 g mrożonych krewetek
- 100 g tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Groszek mrożony rozmrozić, przesypać do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić na sicie i przełożyć na talerz. Sałatę pokroić na kawałki i dodać do ugotowanego groszku na talerzu. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w grubą słomkę i smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do składników na talerzu.
Przygotować kotlety: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić do miski na małe kawałeczki. Do pokrojonych krewetek dodać tarty parmezan oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Następnie składniki w misce dobrze wyrobić ręcznie, po czym uformować z nich małe kotlety. Obtoczyć je bułką tartą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni na średnim ogniu. Smażyć na złoty kolor, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować pokrojoną cytryną.
Przygotować kotlety: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić do miski na małe kawałeczki. Do pokrojonych krewetek dodać tarty parmezan oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Następnie składniki w misce dobrze wyrobić ręcznie, po czym uformować z nich małe kotlety. Obtoczyć je bułką tartą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni na średnim ogniu. Smażyć na złoty kolor, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)