Hamburger z ananasem, frytkami i sosem Uncle Ben's
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3187
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 gotowe hamburgery
- 2 plastry ananasa z zalewy
- 2 plastry sera żółtego
- 2 liście sałaty
- 2 ogórki korniszony
- 1 pomidor
- 1 słoiczek sosu Uncle Ben's z bambusem
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- 2 gałązki bazylii
- zielony koperek
- Na sos curry:
- 100 mi jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka majonezu
- 0,5 łyżeczki curry
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słomkę i usmażyć frytki w mocno rozgrzanym oleju. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, posypać drobno pokrojonym koperkiem, posolić i przełożyć na talerz. Liście sałaty opłukać, osączyć z wody i położyć z drugiej strony frytek. Na sałatę nałożyć plastry pomidora i pokrojone na połowy korniszony. Hamburgery włożyć do odpowiedniego naczynia, zalać sosem Uncle Ben's, wyłożyć na nie plastry ananasa, nakryć plastrami żółtego sera, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe przełożyć na frytki.
Przygotować sos curry: jogurt wlać do miski, dodać do niego vegetę, majonez i curry. Dokładnie wymieszać, przelać do małej miseczki i podać na jednym talerzu.
Całość udekorować gałązkami bazylii.
Przygotować sos curry: jogurt wlać do miski, dodać do niego vegetę, majonez i curry. Dokładnie wymieszać, przelać do małej miseczki i podać na jednym talerzu.
Całość udekorować gałązkami bazylii.
Komentarze (0)