Hamburger z ananasem, frytkami i sosem Uncle Ben's

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2980
Hamburger z ananasem, frytkami i sosem Uncle Ben's
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 gotowe hamburgery
  • 2 plastry ananasa z zalewy
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 liście sałaty
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 pomidor
  • 1 słoiczek sosu Uncle Ben's z bambusem
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • 2 gałązki bazylii
  • zielony koperek
  • Na sos curry:
  • 100 mi jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 0,5 łyżeczki curry
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słomkę i usmażyć frytki w mocno rozgrzanym oleju. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, posypać drobno pokrojonym koperkiem, posolić i przełożyć na talerz. Liście sałaty opłukać, osączyć z wody i położyć z drugiej strony frytek. Na sałatę nałożyć plastry pomidora i pokrojone na połowy korniszony. Hamburgery włożyć do odpowiedniego naczynia, zalać sosem Uncle Ben's, wyłożyć na nie plastry ananasa, nakryć plastrami żółtego sera, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe przełożyć na frytki.

Przygotować sos curry: jogurt wlać do miski, dodać do niego vegetę, majonez i curry. Dokładnie wymieszać, przelać do małej miseczki i podać na jednym talerzu.

Całość udekorować gałązkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów