Cachopo z frytkami, papryką i sosem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1643
Składniki:
- 200 g szynki serrano
- 200 g sera Gouda w plastrach
- 2 filety z polędwicy wołowej
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- 0,5 łyżeczki cukru
- Ponadto:
- 400 g frytek
- 12 zielonych papryczek chili
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Przygotować cachopo: filety wołowe rozbić tłuczkiem, obłożyć je plastrami szynki z obu stron oraz serem Gouda. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonym czarnym pieprzem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą.
Filety ze składnikami obtoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć do miękkości mięsa, po czym wyciągnąć je z oleju i przełożyć na talerz.
Frytki przesypać na patelnię do pieczenia, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu frytki doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do potrawy na talerzu. Papryczki chili wrzucić do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć je do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową i dodać do całości.
Przygotować sos: do miski dodać świeżo starty chrzan, wsypać do niego cukier i szczyptę soli, dodać jogurt grecki i wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i podawać z potrawą.
Filety ze składnikami obtoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć do miękkości mięsa, po czym wyciągnąć je z oleju i przełożyć na talerz.
Frytki przesypać na patelnię do pieczenia, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu frytki doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do potrawy na talerzu. Papryczki chili wrzucić do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć je do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową i dodać do całości.
Przygotować sos: do miski dodać świeżo starty chrzan, wsypać do niego cukier i szczyptę soli, dodać jogurt grecki i wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i podawać z potrawą.
Komentarze (0)