Cachopo z frytkami, papryką i sosem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1643

Składniki:

  • 200 g szynki serrano
  • 200 g sera Gouda w plastrach
  • 2 filety z polędwicy wołowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Ponadto:
  • 400 g frytek
  • 12 zielonych papryczek chili
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Przygotować cachopo: filety wołowe rozbić tłuczkiem, obłożyć je plastrami szynki z obu stron oraz serem Gouda. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonym czarnym pieprzem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą.

Filety ze składnikami obtoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć do miękkości mięsa, po czym wyciągnąć je z oleju i przełożyć na talerz.

Frytki przesypać na patelnię do pieczenia, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu frytki doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do potrawy na talerzu. Papryczki chili wrzucić do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć je do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową i dodać do całości.

Przygotować sos: do miski dodać świeżo starty chrzan, wsypać do niego cukier i szczyptę soli, dodać jogurt grecki i wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i podawać z potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów