Bulgogi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2331
Składniki:
- 2 arkusze papieru ryżowego
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- Na marynatę:
- 250 g karkówki wołowej bez kości
- 60 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 dymka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: mięso pokroić na małe kawałki. Czosnek oraz dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie składniki oprószyć pieprzem i solą, po czym zalać miodem, wodą oraz sosem sojowym. Dodać sezam i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki na 2 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, mięso osączyć z marynaty i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Piec do miękkości na rozpalonym grillu. Papier ryżowy przełożyć na talerz i zalać go wrzącą wodą. Po 1 minucie osączyć z wody i nałożyć na niego upieczone mięso. Całość zawinąć w kulę, a potem w liście sałaty. Na koniec wszystko polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)