Bulgogi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2331
Bulgogi
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 arkusze papieru ryżowego
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • Na marynatę:
  • 250 g karkówki wołowej bez kości
  • 60 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 dymka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: mięso pokroić na małe kawałki. Czosnek oraz dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie składniki oprószyć pieprzem i solą, po czym zalać miodem, wodą oraz sosem sojowym. Dodać sezam i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki na 2 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, mięso osączyć z marynaty i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Piec do miękkości na rozpalonym grillu. Papier ryżowy przełożyć na talerz i zalać go wrzącą wodą. Po 1 minucie osączyć z wody i nałożyć na niego upieczone mięso. Całość zawinąć w kulę, a potem w liście sałaty. Na koniec wszystko polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)