Bienenstich
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8461
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 80 g płatków migdałowych
- 4 jajka
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- Krem:
- 400 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej
- 120 g kremu do tortów i ciast o smaku śmietankowym (Dr. Oetker)
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do utartych żółtek dodać stopniowo ubitą wcześniej pianę z białek i nadal ubijając mikserem, wsypać do tego mąkę, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość ubić na jednolita masę, po czym przełożyć ją na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Następnie składniki wysmarować syropem klonowym i posypać płatkami migdałowymi. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przeciąć ostrym nożem poprzecznie na pół.
Przygotować krem: krem do tortów przesypać do miski, dodać do niego śmietanę kremówkę i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją na jedną połowę przekrojonego ciasta i całość nakryć drugą połową ciasta, dobrze do siebie dociskając. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować krem: krem do tortów przesypać do miski, dodać do niego śmietanę kremówkę i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją na jedną połowę przekrojonego ciasta i całość nakryć drugą połową ciasta, dobrze do siebie dociskając. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)