Boliha de queijo (kulki serowe)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2071
Boliha de queijo (kulki serowe)
fot. JorgeBRAZIL / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera gouda w jednym kawałku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, posiekać drobno, zalać bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wlać do tego olej, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie wsypać mąką, po czym zmniejszyć ogień i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki utworzą gładkie ciasto. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić (przestudzone składniki powinny zgęstnieć). Ser gołda pokroić w małe kwadraty, po czym obtoczyć go przestudzonym ciastem. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Obtoczone składniki panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej, a następnie włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, po czym wyciągnąć i osączyć.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów