Dorsz w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1874
Składniki:
- 200 g mrożonego morszczuka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 szklanki tartego tartego sera gouda
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Morszczuka rozmrozić, potem przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do mąki. Następnie wbić do tego jajko, wsypać mieloną paprykę, tarty ser żółty, dodać czosnek granulowany i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm, pokroić na kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm, po czym złożyć je na połowę i skleić rogi. Sklejone składniki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)