Dorsz w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1722
Dorsz w cieście
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego morszczuka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 0,5 szklanki tartego tartego sera gouda
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Morszczuka rozmrozić, potem przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do mąki. Następnie wbić do tego jajko, wsypać mieloną paprykę, tarty ser żółty, dodać czosnek granulowany i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm, pokroić na kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm, po czym złożyć je na połowę i skleić rogi. Sklejone składniki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów