Dorsz smażony z brukselką i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1556
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 150 g brukselki
- 100 g żurawiny do mięs
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól
- pieprz natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Brukselkę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Następnie filety z dorsza namoczyć w roztrzepanych, posypać je pokrojoną natką zielonej pietruszki i obtoczyć mąką. Obtoczoną rybę przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej gotowaną brukselkę i razem smażyć na średnim ogniu do miękkości ryby. Po usmażeniu wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć żurawiną do mięs.
Komentarze (0)