Dorsz smażony z brukselką i żurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 901
Dorsz smażony z brukselką i żurawiną
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 150 g brukselki
  • 100 g żurawiny do mięs
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Brukselkę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Następnie filety z dorsza namoczyć w roztrzepanych, posypać je pokrojoną natką zielonej pietruszki i obtoczyć mąką. Obtoczoną rybę przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej gotowaną brukselkę i razem smażyć na średnim ogniu do miękkości ryby. Po usmażeniu wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć żurawiną do mięs.

0 komenatrzy

Podobne przepisy