Dolmades z rodzynkami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2068
Składniki:
- 20 liści z winogron
- 10 g rodzynek
- 10 g orzeszków pinii
- 2 szklanki ryżu
- 2 pomidory do dekoracji
- 1 gałązka świeżej mięty do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Liście winogron sparzyć 3 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i rozłożyć na stole. Pomidory oraz miętę umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego rodzynki, orzeszki pinii i razem gotować, do czasu, aż woda wyparuje. Wtedy ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć na sparzone wcześniej liście winogron. Całość zawinąć w rulony, przełożyć do garnka i zalać wodą, aby dostawała do połowy zawiniętych składników. Potem wszystko zagotować pod przykryciem, odcedzić i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojonymi pomidorami oraz świeżą miętą.
Komentarze (0)