Dolmades z rodzynkami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2068
Dolmades z rodzynkami i orzechami
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 liści z winogron
  • 10 g rodzynek
  • 10 g orzeszków pinii
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 pomidory do dekoracji
  • 1 gałązka świeżej mięty do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Liście winogron sparzyć 3 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i rozłożyć na stole. Pomidory oraz miętę umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego rodzynki, orzeszki pinii i razem gotować, do czasu, aż woda wyparuje. Wtedy ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć na sparzone wcześniej liście winogron. Całość zawinąć w rulony, przełożyć do garnka i zalać wodą, aby dostawała do połowy zawiniętych składników. Potem wszystko zagotować pod przykryciem, odcedzić i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojonymi pomidorami oraz świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów