Mleczko z rumem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2468
Składniki:
- 5 dag rodzynków
- 40 ml rumu
- 400 ml mleka
- 3 jajka
- 4 dag cukru pudru
Opis przygotowania:
Rodzynki opłucz, odsącz z wody, zalej rumem i pozostaw na 4 godziny do namoczenia. Mleko zagotuj i wystudź, wymieszaj z jajkami i cukrem, dokładnie roztrzep trzepaczką, dodaj rodzynki, wymieszaj. Przygotowaną masę nalej do filiżanek, przykryj pergaminem i gotuj w kąpieli wodnej 30-40 minut pod przykryciem w temperaturze 80-85 stopni C. Ugotowane mleczko wyjmij z wody i wystudź pod przykryciem. Podawaj wyjęte z filiżanek i udekorowane bitą śmietaną.
Komentarze (0)