Deser piwny z kruszonką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2168
Składniki:
- 400 ml ciemnego piwa Porter
- 200 ml śmietany kremówki
- 140 g budyniu waniliowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, tłuczone orzechy włoskie i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta urywać małe kawałeczki i wrzucić je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do chwili, aż składniki zaczną się lekko rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przestudzić. Następnie piwo ciemne przelać do rondla, wsypać do niego cukier brązowy i razem zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać budyń waniliowy i mieszać cały czas drewnianą łyżką do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia, przelać do szklanek i dokładnie przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a ubitą nałożyć na przestudzone składniki w szklance. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Komentarze (0)