Deser piwny z kruszonką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2168
Deser piwny z kruszonką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml ciemnego piwa Porter
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 140 g budyniu waniliowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Kruszonka:
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, tłuczone orzechy włoskie i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta urywać małe kawałeczki i wrzucić je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do chwili, aż składniki zaczną się lekko rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przestudzić. Następnie piwo ciemne przelać do rondla, wsypać do niego cukier brązowy i razem zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać budyń waniliowy i mieszać cały czas drewnianą łyżką do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia, przelać do szklanek i dokładnie przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a ubitą nałożyć na przestudzone składniki w szklance. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów