Piernik z musem jagodowym i kruszonką z bezy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1584

Składniki:

  • 2 kawałki piernika grubości 1 cm
  • 100 g jagód
  • 100 ml śmietany
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 białka
  • 1 laska wanilii
  • masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:

1 . Jagody zagotować ze śmietaną i laską wanilii
, dodać 50 g cukru . Odstawić , dodać napęczniałą żelatynę .
2 . Gdy mus ostygnie , przelać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki .
3 . Białka ubić z 50 g cukru na sztywno , po czym wyszprycować na blaszkę pokrytą papierem pergaminowym . Bezę suszyć 120 minut w temperaturze 120 stopni C .
4 . Z piernika wyciąć okrągłą formę koła i obsmażyć na klarowanym maśle .
5 . Mus jagodowy wyciąć okrągłą formę , tą samą , którą wycinałaś pierniki .
6 . Ułożyć na przemian piernik , mus , piernik , a następnie posypać pokruszoną bezą .

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów