Piernik z musem jagodowym i kruszonką z bezy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1584
Składniki:
- 2 kawałki piernika grubości 1 cm
- 100 g jagód
- 100 ml śmietany
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 100 g cukru
- 2 białka
- 1 laska wanilii
- masło klarowane do smażenia
Opis przygotowania:
1 . Jagody zagotować ze śmietaną i laską wanilii
, dodać 50 g cukru . Odstawić , dodać napęczniałą żelatynę .
2 . Gdy mus ostygnie , przelać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki .
3 . Białka ubić z 50 g cukru na sztywno , po czym wyszprycować na blaszkę pokrytą papierem pergaminowym . Bezę suszyć 120 minut w temperaturze 120 stopni C .
4 . Z piernika wyciąć okrągłą formę koła i obsmażyć na klarowanym maśle .
5 . Mus jagodowy wyciąć okrągłą formę , tą samą , którą wycinałaś pierniki .
6 . Ułożyć na przemian piernik , mus , piernik , a następnie posypać pokruszoną bezą .
, dodać 50 g cukru . Odstawić , dodać napęczniałą żelatynę .
2 . Gdy mus ostygnie , przelać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki .
3 . Białka ubić z 50 g cukru na sztywno , po czym wyszprycować na blaszkę pokrytą papierem pergaminowym . Bezę suszyć 120 minut w temperaturze 120 stopni C .
4 . Z piernika wyciąć okrągłą formę koła i obsmażyć na klarowanym maśle .
5 . Mus jagodowy wyciąć okrągłą formę , tą samą , którą wycinałaś pierniki .
6 . Ułożyć na przemian piernik , mus , piernik , a następnie posypać pokruszoną bezą .
Komentarze (0)