Deser miętowo-czekoladowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2303
Składniki:
- 300 g twarogu sernikowego
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 listki świeżej mięty
- 2 łyżki likieru miętowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka tartej drobno gorzkiej czekolady
Opis przygotowania:
Miętę umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Twaróg sernikowy przełożyć do miksera, wsypać do niego 1 łyżkę cukru pudru oraz posiekaną drobno miętę. Wlać do tego likier miętowy i całość razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do szklanek. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynna masę, na małym ogniu. Po rozpuszczeniu ściągnąć z ognia, a masę czekoladową przelać na składniki w szklance. Całość wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż czekolada dobrze zastygnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, po czym śmietanę bić mikserem z 1 łyżką cukru pudru na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na składniki w szklance. Wszystko posypać tartą czekoladą.
Komentarze (0)