Deser bananowy z lodami i solonym karmelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1838
Składniki:
- 4 banany
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka tłuczonych orzechów laskowych
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Śmietanę ubić mikserem na sztywna pianę, przełożyć do miseczki i nałożyć na nią pokrojone wcześniej banany. Dodać do tego po jednej gałce lodów waniliowych. Następnie czekoladę gorzka połamać na drobne kawałeczki i wsypać do kubka wraz z tłuczonymi orzechami laskowymi oraz tartą skórkę z pomarańczy. Składniki w kubku wymieszać, po czym dodać do całości Cukier przesypać do rondla, postawić na małym ogniu i ogrzewać bez mieszania do czasu, aż się rozpuści, tworząc karmel. Ściągnąć z ognia, polać nim całość i posypać solą morską.
Komentarze (0)