Deser bananowy z lodami i solonym karmelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1838
Deser bananowy z lodami i solonym karmelem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 banany
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów laskowych
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Śmietanę ubić mikserem na sztywna pianę, przełożyć do miseczki i nałożyć na nią pokrojone wcześniej banany. Dodać do tego po jednej gałce lodów waniliowych. Następnie czekoladę gorzka połamać na drobne kawałeczki i wsypać do kubka wraz z tłuczonymi orzechami laskowymi oraz tartą skórkę z pomarańczy. Składniki w kubku wymieszać, po czym dodać do całości Cukier przesypać do rondla, postawić na małym ogniu i ogrzewać bez mieszania do czasu, aż się rozpuści, tworząc karmel. Ściągnąć z ognia, polać nim całość i posypać solą morską.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów