Danie marynarskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1855
Składniki:
- 500 g mrożonych filetów z flądry
- 4 duże ziemniaki
- 2 kukurydze
- 2 marchewki
- 2 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 kukurydze
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 zielona cukinia
- 1 łyżka przypraw do ryb
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, rybę oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory, pokroić w cienką słomkę, potem wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i usmażyć frytki. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Cukinię pokroić w cienkie plastry, marchew w podłużną słomkę, po czym pokrojone składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do usmażonych frytek. Kukurydzę połamać na kawałki, włożyć do rondla z 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, potem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć solą i lekko przyrumienić. Gotową dodać do pozostałych składników. Filety z flądry rozmrozić, oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do ryb, po czym przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do całości. Awokado obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, a następnie miąższ rozdrobnić widelcem na drobna miazgę. Do rozdrobnionego awokado dodać przepuszczony przez praskę czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do potrawy. Wszystko polać jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)