Danie dyniowe-serowe z ziemniakami i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1413
Danie dyniowe-serowe z ziemniakami i sosem
fot. Dani P.L. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garstka świeżej mięty
  • 0,5 szklanki tartego sera cheddar
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, ubić na miazgę z 1 łyżką masła i wyłożyć na talerz. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, a następnie przełożyć do odpowiednich, okrągłych foremek do pieczenia, wysmarowanych masłem. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i przełożyć do foremek z ciastem. Oprószyć szczyptą soli, pieprzu, tartej gałki muszkatołowej i posypać tartym serem cheddar. Napełnione ciasto wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dodać do ziemniaków. Groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Do zielonego groszku dodać miętę, wlać oliwę z oliwek, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do całości. Wszystko przed podaniem zalać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów