Danie dyniowe-serowe z ziemniakami i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1570
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g mrożonego ciasta francuskiego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 garstka świeżej mięty
- 0,5 szklanki tartego sera cheddar
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, ubić na miazgę z 1 łyżką masła i wyłożyć na talerz. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, a następnie przełożyć do odpowiednich, okrągłych foremek do pieczenia, wysmarowanych masłem. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i przełożyć do foremek z ciastem. Oprószyć szczyptą soli, pieprzu, tartej gałki muszkatołowej i posypać tartym serem cheddar. Napełnione ciasto wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dodać do ziemniaków. Groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Do zielonego groszku dodać miętę, wlać oliwę z oliwek, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do całości. Wszystko przed podaniem zalać sosem sojowym.
Komentarze (0)