Dahi puri
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2950
Składniki:
- 30 g ciecierzycy
- 20 dag makaronu ryżowego
- 4 duże ziemniaki
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- sól
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka sezamu
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić obrać, ze skóry i utłuc razem z ciecierzycą na jednolitą masę. Masę doprawić do smaku szczyptą soli.
Jajka utrzeć z miodem na jednolitą masę, dodać płatki owsiane, sezam i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować ręcznie owalne kotleciki i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i delikatnie wykonać otwory. Do otworów włożyć ziemniaki z ciecierzycą i wyłożyć na talerz. Makaron ryżowy połamać na drobne kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na całość, następnie polać jogurtem naturalnym.
Jajka utrzeć z miodem na jednolitą masę, dodać płatki owsiane, sezam i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować ręcznie owalne kotleciki i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i delikatnie wykonać otwory. Do otworów włożyć ziemniaki z ciecierzycą i wyłożyć na talerz. Makaron ryżowy połamać na drobne kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na całość, następnie polać jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)