Dahi Bhalla Chaat

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1392
Dahi Bhalla Chaat
fot. Nitin Badhwar (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 400 g soczewicy
  • 2 łyżki kminku
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 czerwone suszone papryczki chili
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej. mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • 1 łyżeczka białej soli
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na sos:
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki gotowego sosu mango chutney
  • Pozostałe:
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrząca wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ja do rondla, zasypać czarną i białą solą, zalać wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić.

Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu na małym ogniu i wsypać na nią kminek, ziarna kolendry i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego suszoną papryczkę chili i razem smażyć jeszcze przez kolejne 30 sekund. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć je do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej odcedzoną wcześniej soczewicę i ponownie razem całość dobrze zmiksować. Następnie przełożyć do miski, dodać do tego mieloną, czerwoną paprykę, sparzone wcześniej rodzynki, świeżo starty imbir i wlać letnią wodę. Z całości wyrobić ciasto, po czym ręce namoczyć wodą i z wyrobionego wcześniej ciasta uformować małe kulki.

Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym i sosem mango chutney

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów