Dahi Bhalla Chaat
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1643
Składniki:
- Na ciasto:
- 400 g soczewicy
- 2 łyżki kminku
- 2 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki rodzynek
- 2 czerwone suszone papryczki chili
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej. mielonej papryki
- 1 łyżeczka czarnej soli
- 1 łyżeczka białej soli
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na sos:
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki gotowego sosu mango chutney
- Pozostałe:
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrząca wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ja do rondla, zasypać czarną i białą solą, zalać wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić.
Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu na małym ogniu i wsypać na nią kminek, ziarna kolendry i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego suszoną papryczkę chili i razem smażyć jeszcze przez kolejne 30 sekund. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć je do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej odcedzoną wcześniej soczewicę i ponownie razem całość dobrze zmiksować. Następnie przełożyć do miski, dodać do tego mieloną, czerwoną paprykę, sparzone wcześniej rodzynki, świeżo starty imbir i wlać letnią wodę. Z całości wyrobić ciasto, po czym ręce namoczyć wodą i z wyrobionego wcześniej ciasta uformować małe kulki.
Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym i sosem mango chutney
Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu na małym ogniu i wsypać na nią kminek, ziarna kolendry i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego suszoną papryczkę chili i razem smażyć jeszcze przez kolejne 30 sekund. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć je do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej odcedzoną wcześniej soczewicę i ponownie razem całość dobrze zmiksować. Następnie przełożyć do miski, dodać do tego mieloną, czerwoną paprykę, sparzone wcześniej rodzynki, świeżo starty imbir i wlać letnią wodę. Z całości wyrobić ciasto, po czym ręce namoczyć wodą i z wyrobionego wcześniej ciasta uformować małe kulki.
Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym i sosem mango chutney
Komentarze (0)