Papri chat

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 761
Papri chat
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka makaronu z ciecierzycy nitki
  • 1 łyżka sok z tamaryndowca
  • 1 łyżka liści świeżej mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • Ponadto:
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli oraz mielonym kminkiem. Wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 4 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Wycięte krążki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Papryczkę chili oraz pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Dodać do tego odsączoną z zalewy ciecierzycę. Następnie wlać sok z tamaryndowca, jogurt naturalny, wymieszać, po czym nałożyć to łyżką na usmażone wcześniej krążki z ciasta. Wszystko posypać suszonym makaronem z ciecierzycy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów