Papri chat
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 957
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 pomidory
- 1 szalotka
- 1 zielona papryczka chili
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka makaronu z ciecierzycy nitki
- 1 łyżka sok z tamaryndowca
- 1 łyżka liści świeżej mięty
- natka zielonej pietruszki
- Ponadto:
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli oraz mielonym kminkiem. Wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 4 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Wycięte krążki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Papryczkę chili oraz pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Dodać do tego odsączoną z zalewy ciecierzycę. Następnie wlać sok z tamaryndowca, jogurt naturalny, wymieszać, po czym nałożyć to łyżką na usmażone wcześniej krążki z ciasta. Wszystko posypać suszonym makaronem z ciecierzycy.
Komentarze (0)