Chateaubriand
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2814
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście sałaty lodowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- Sos:
- 3 łyżki octu winnego
- 2 gałązki świeżego estragonu
- 2 szalotki
- 1 łyżka wody
- 0,5 kostki masła
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę lodową pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonej sałaty. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, zalać oliwą z oliwek, wymieszać i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w grubszą słomkę i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, doprawić solą do smaku i dodać do sałaty na talerzu. Polędwicę wołową pokroić w grube plastry i rozgnieść je pięścią. Następnie oprószyć je solą, pieprzem i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni po 1,5 minuty z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: szalotki obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do rondla. Zalać je wodą oraz octem, dodać gałązki świeżego estragonu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć estragon, dodać masło i rozpuścić je, mieszając cały czas drewnianą łyżką. Następnie dodać do tego żółtka jaj, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i mieszać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować sos: szalotki obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do rondla. Zalać je wodą oraz octem, dodać gałązki świeżego estragonu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć estragon, dodać masło i rozpuścić je, mieszając cały czas drewnianą łyżką. Następnie dodać do tego żółtka jaj, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i mieszać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)