Chateaubriand

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2814
Chateaubriand
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście sałaty lodowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos:
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 gałązki świeżego estragonu
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka wody
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę lodową pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonej sałaty. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, zalać oliwą z oliwek, wymieszać i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w grubszą słomkę i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, doprawić solą do smaku i dodać do sałaty na talerzu. Polędwicę wołową pokroić w grube plastry i rozgnieść je pięścią. Następnie oprószyć je solą, pieprzem i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni po 1,5 minuty z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: szalotki obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do rondla. Zalać je wodą oraz octem, dodać gałązki świeżego estragonu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć estragon, dodać masło i rozpuścić je, mieszając cały czas drewnianą łyżką. Następnie dodać do tego żółtka jaj, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i mieszać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)