Puri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2634
Puri
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wodę i wyrobić ręcznie, aby ciasto zaczęło się lekko lepić. Następnie wlać do tego olej i całość wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na małe kawałki, z których uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczyć je na placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym łyżką cedzakową osączyć z oleju i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów