Puri
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2634
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki wody
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wodę i wyrobić ręcznie, aby ciasto zaczęło się lekko lepić. Następnie wlać do tego olej i całość wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na małe kawałki, z których uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczyć je na placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym łyżką cedzakową osączyć z oleju i przełożyć do miski.
Komentarze (0)