Puri z cieciorką, awokado i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2412
Puri z cieciorką, awokado i sosem
fot. suchitra prints / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki w zalewie
  • 1 awokado
  • 1 gotowy sos słodko-kwaśny Uncle Ben's z bambusem
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście bananowca lub zielonej salaty
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Liście bananowca lub sałaty umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Cieciorkę osączyć z zalewy. Awokado umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestki, zmiksować razem z cieciorką i wyłożyć na jedną z przegródek talerza. Do drugiej przegrody nałożyć gotowy sos słodko-kwaśny.

Przygotować ciasto na Puri: mąkę zmieszać z otrębami owsianymi, drobno pokrojonym masłem, letnim mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto. Z ciasta urywać małe kawałki i formować z nich ręcznie kulki. Kulki rozwałkować na grubość do 2 mm i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor z każdej strony, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na liście bananowca lub sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów