Puri z cieciorką, awokado i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2582
Składniki:
- 1 puszka cieciorki w zalewie
- 1 awokado
- 1 gotowy sos słodko-kwaśny Uncle Ben's z bambusem
- Na ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 0,5 szklanki otrębów owsianych
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki masła
- 2 liście bananowca lub zielonej salaty
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Liście bananowca lub sałaty umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Cieciorkę osączyć z zalewy. Awokado umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestki, zmiksować razem z cieciorką i wyłożyć na jedną z przegródek talerza. Do drugiej przegrody nałożyć gotowy sos słodko-kwaśny.
Przygotować ciasto na Puri: mąkę zmieszać z otrębami owsianymi, drobno pokrojonym masłem, letnim mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto. Z ciasta urywać małe kawałki i formować z nich ręcznie kulki. Kulki rozwałkować na grubość do 2 mm i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor z każdej strony, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na liście bananowca lub sałaty.
Przygotować ciasto na Puri: mąkę zmieszać z otrębami owsianymi, drobno pokrojonym masłem, letnim mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto. Z ciasta urywać małe kawałki i formować z nich ręcznie kulki. Kulki rozwałkować na grubość do 2 mm i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor z każdej strony, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na liście bananowca lub sałaty.
Komentarze (0)