Polędwica wieprzowa z mango, ogórkiem i ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2687
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 2 mango
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 szklanka ryżu
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki cukru palmowego
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Polędwicę wieprzową, warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Następnie polędwicę podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, cynamonu, papryki chili, mielonego ziela angielskiego, a następnie zalać olejem i smażyć z obu stron do miękkości mięsa. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do mięsa. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę oraz ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i połączyć z mango. Wlać do tego sok z limonki, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki, wsypać cukier palmowy, wymieszać i dodać do reszty składników.
Komentarze (0)