Polędwica wieprzowa z mango, ogórkiem i ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2687
Polędwica wieprzowa z mango, ogórkiem i ryżem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 2 mango
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki cukru palmowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Polędwicę wieprzową, warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Następnie polędwicę podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, cynamonu, papryki chili, mielonego ziela angielskiego, a następnie zalać olejem i smażyć z obu stron do miękkości mięsa. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do mięsa. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę oraz ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i połączyć z mango. Wlać do tego sok z limonki, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki, wsypać cukier palmowy, wymieszać i dodać do reszty składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów