Curry z ciecierzycy i dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1563
Curry z ciecierzycy i dyni
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 250 g ciecierzycy w zalewie
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Miętę oraz miąższ z dyni umyć i osączyć z wody. Miętę posiekać drobno. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Ciecierzycę osączyć z zalewy i rozdrobnić na małe kawałki w misce. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną papryczkę chili, wsypać curry, mielony kardamon, imbir, orzechy nerkowca i smażyć razem na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodać do tego rozdrobnioną wcześniej ciecierzycę, miąższ z dyni i całość zalać mlekiem kokosowym. Następnie doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości dyni. Kiedy dynia zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów