Curry z ciecierzycy i dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1563
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni
- 250 g ciecierzycy w zalewie
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- garstka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Miętę oraz miąższ z dyni umyć i osączyć z wody. Miętę posiekać drobno. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Ciecierzycę osączyć z zalewy i rozdrobnić na małe kawałki w misce. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną papryczkę chili, wsypać curry, mielony kardamon, imbir, orzechy nerkowca i smażyć razem na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodać do tego rozdrobnioną wcześniej ciecierzycę, miąższ z dyni i całość zalać mlekiem kokosowym. Następnie doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości dyni. Kiedy dynia zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną świeżą miętą.
Komentarze (0)