Ciasto ze szczypiorkiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 403
Składniki:
- 2,5 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Glazura:
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- Ponadto:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
Opis przygotowania:
Drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepła wodą, zasypać cukrem, rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować je na grubość 4 mm. Po rozwałkowaniu pokroić je w podłużne plastry o szerokości 5 cm.
Przygotować glazurę: dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, posiekać drobno i przełożyć do miski. Następnie wlać do niej olej sezamowy, wsypać sól oraz cukier, wymiesza i wysmarować tym pokrojone paski z ciasta.
Wszystko zawinąć w rulony i układać jeden koło drugiego na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować glazurę: dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, posiekać drobno i przełożyć do miski. Następnie wlać do niej olej sezamowy, wsypać sól oraz cukier, wymiesza i wysmarować tym pokrojone paski z ciasta.
Wszystko zawinąć w rulony i układać jeden koło drugiego na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)