Ciasto ze szczypiorkiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 403
Ciasto ze szczypiorkiem
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2,5 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Glazura:
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Ponadto:
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepła wodą, zasypać cukrem, rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować je na grubość 4 mm. Po rozwałkowaniu pokroić je w podłużne plastry o szerokości 5 cm.

Przygotować glazurę: dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, posiekać drobno i przełożyć do miski. Następnie wlać do niej olej sezamowy, wsypać sól oraz cukier, wymiesza i wysmarować tym pokrojone paski z ciasta.

Wszystko zawinąć w rulony i układać jeden koło drugiego na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów