Cukinia zapiekana z serem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4930
Cukinia zapiekana z serem i szynką
fot. GimmeFood :) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonej szynki
  • 10 kwiatów z cukinii
  • 10 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 młoda cukinia zielona
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię oraz jej kwiaty umyć i osączyć z wody. Następnie cukinię pokroić w cienkie krążki i przełożyć na dno naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej cukinii. Dodać do tego kwiaty z cukinii oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Całość posypać bułka tartą, szczyptą soli i pieprzu. Potem wszystko posypać jeszcze tartym parmezanem, zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec do czasu zarumienienia składników. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów