Cukinia zapiekana z serem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4930
Składniki:
- 15 g wędzonej szynki
- 10 kwiatów z cukinii
- 10 g tartego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 młoda cukinia zielona
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię oraz jej kwiaty umyć i osączyć z wody. Następnie cukinię pokroić w cienkie krążki i przełożyć na dno naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej cukinii. Dodać do tego kwiaty z cukinii oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Całość posypać bułka tartą, szczyptą soli i pieprzu. Potem wszystko posypać jeszcze tartym parmezanem, zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec do czasu zarumienienia składników. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)