Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3270
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i parmezanem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 ml śmietany
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 żółtka
  • 1 cukinia
  • sól
  • pieprz grubo zmielony

Opis przygotowania:

Makaron tagliatelle ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i 40 g tartego parmezanu. Boczek wędzony pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 30 sekund. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Dodać do tego grubo zmielony pieprz i majeranek. Następnie piersi z kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą, pokroić w kostkę i dodać do smażonego boczku i cukinii. Całość przykryć i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego wymieszane żółtka ze śmietaną i parmezanem, makaron ugotowany wcześniej, wymieszać i kiedy mieszanina lekko zgęstnieje - przełożyć na talerz. Wszystko posypać pozostałym tartym parmezanem.

2 komentarze

Ile tych piersi z kurczaka trzeba dodać?

Dwie trzeba dodać, zapomniałem napisać.

Podobne przepisy