Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4592
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 piersi z kurczaka
- 100 ml śmietany
- 100 g wędzonego boczku
- 50 g tartego parmezanu
- 3 żółtka
- 1 cukinia
- sól
- pieprz grubo zmielony
Opis przygotowania:
Makaron tagliatelle ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i 40 g tartego parmezanu. Boczek wędzony pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 30 sekund. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Dodać do tego grubo zmielony pieprz i majeranek. Następnie piersi z kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą, pokroić w kostkę i dodać do smażonego boczku i cukinii. Całość przykryć i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego wymieszane żółtka ze śmietaną i parmezanem, makaron ugotowany wcześniej, wymieszać i kiedy mieszanina lekko zgęstnieje - przełożyć na talerz. Wszystko posypać pozostałym tartym parmezanem.
Komentarze (2)
Ile tych piersi z kurczaka trzeba dodać?
Dwie trzeba dodać, zapomniałem napisać.