Cukinia ze spaghetti, żółtkiem i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3139
Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona, młoda cukinia
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Cukinię oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Żółtko jajka przełożyć do kubka, wsypać do niego tarty parmezan i dokładnie rozmieszać widelcem. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej cukinie i bazylię. Oba składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć średnim ogniu do chwili, aż cukinia się zeszkli. Wtedy dodać do tego ugotowany makaron i wlać rozmieszane żółtko z parmezanem. Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze (0)