Cukinia z wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2132
Składniki:
- 450 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem tymiankiem oraz mieloną papryką chili. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego pokrojoną wcześniej cukinię. Całość skropić sokiem cytrynowym, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)