Cukinia z wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1951
Cukinia z wołowiną
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem tymiankiem oraz mieloną papryką chili. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego pokrojoną wcześniej cukinię. Całość skropić sokiem cytrynowym, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów