Zawijana cukinia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4929
Składniki:
- 2 młode cukinie (bez nasion)
- 15 dag sera feta
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1 natka pietruszki
- liście bazylii
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinie umyć, pokroić w poprzeczne plastry (najlepiej nożem do obierania jarzyn), ułożyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Po sparzeniu posolić, oprószyć pieprzem i zawinąć w rulony. Rulony pospinać patyczkami. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, razem z cebulą pokroić na drobno i lekko przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do pomidorów dodać ser, oliwę, natkę zielonej pietruszki, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Rulony napełnić mieszaniną, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na talerzu. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)