Cukinia z pieczarkami i fetą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3185
Składniki:
- 25 g malych pieczarek
- 15 g sera feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Cukinię, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem, skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wymieszać ze składnikami z lodówki. Wszystko posypać pokruszonym na drobne kawałki serem feta.
Komentarze (0)