Bucatini z cukinią i fetą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1815
Składniki:
- 250 g makaronu bucatini
- 1 mała, zielona cukinia
- 150 g sera feta z papryką w zalewie olejowej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię, oprószyć ja szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego pokrojoną drobno bazylie oraz ugotowany wcześniej makaron. Wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Następnie ser feta z papryką osączyć z zalewy i dodać do smażonych składników. Całość doprawić przyprawami do smaku (jeśli trzeba), ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)