Bucatini z cukinią i fetą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1815
Bucatini z cukinią i fetą
fot. kochtopf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g makaronu bucatini
  • 1 mała, zielona cukinia
  • 150 g sera feta z papryką w zalewie olejowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię, oprószyć ja szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego pokrojoną drobno bazylie oraz ugotowany wcześniej makaron. Wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Następnie ser feta z papryką osączyć z zalewy i dodać do smażonych składników. Całość doprawić przyprawami do smaku (jeśli trzeba), ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów