Cukinia z pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5767
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki tartej bułki
- natka pietruszki lub posiekany koperek
- trochę wywaru z warzyw
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne, skropić sokiem z cytryny, posolić i napełnić nadzieniem.
Przygotowanie nadzienia: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na margarynie, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w paski i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać bułkę tartą, śmietanę i doprawić według uznania solą i pieprzem. Napełnić nadzieniem cukinię, ułożyć ją w żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem naczyniu i podlać wywarem warzywnym. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec.
Cukinię podawać posypaną zieleniną.
Przygotowanie nadzienia: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na margarynie, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w paski i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać bułkę tartą, śmietanę i doprawić według uznania solą i pieprzem. Napełnić nadzieniem cukinię, ułożyć ją w żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem naczyniu i podlać wywarem warzywnym. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec.
Cukinię podawać posypaną zieleniną.
Komentarze (0)