Cukinia z migdałami i mietą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1432
Cukinia z migdałami i mietą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g migdałów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • pęczek świeżej mięty
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę umyć osaczyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Miętę drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać migdały i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do pokrojoną wcześniej cukinię oraz miętę. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego suszonymi płatkami chili i smażyć do chwili, aż cukinia zmięknie. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów