Cukinia z makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1788
Składniki:
- 40 g makaronu nitki
- 40 g mięsa mielonego
- 2 cukinie
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 papryka
- 1 cebula
- keczup
- maggi
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć na talerz i posypać startym serem żółtym. Cukinię umyć, pokroić na kilka kawałków i wydrążyć środki. Olej rozgrzać na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę pozbawioną nasion, podsmażyć i dodać do mięsa mielonego. Do mięsa dodać jajko, maggi, doprawić solą oraz pieprzem, następnie wymieszać, uformować kulki i wrzucić do gotującej się wody. Mięso gotować około 7-10 minut, następnie wyciągnąć i włożyć do wydrążonej cukinii. Cukinię przełożyć na blachę do pieczenia i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut, po czym wyciągnąć i dodać do makaronu.
Komentarze (0)