Cukinia smażona z kiełkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1169
Składniki:
- 3 g kiełków fasoli mung
- 2 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 biała cukinia
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 marchew
- sol
- pieprz czarny (mielony)
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu czarnego oraz mielonym kminkiem. Na drugi talerz przesypać kaszę mannę. Pokrojoną wcześniej cukinię namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem posypać ją kaszą manną i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego sałatę, kiełki fasoli, startą na tarce jarzynowej marchew oraz obranego ze skóry i pokrojonego w cienkie plastry ogórka.
Komentarze (0)