Polędwica smażona z masłem, serem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 645
Składniki:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Masa:
- 500 g miękkiego masła
- 150 s startego sera Gorgonzola
- 60 g tłuczonych orzechów włoskich
- 4 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować masę: miękkie masło wyłożyć na papier pergaminowy i wsypać do niego tłuczone orzechy, starty ser Gorgonzola, sól, pieprz i pokrojony szczypiorek. Całość dobrze rozwałkować, po czym zwinąć w jeden, długi rulon, zawinąć pergaminem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Polędwicę wieprzową pokroić na porcje, oprószyć ją solą, pieprzem i smażyć do miękkości z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, wyłożyć na talerz, a następnie pokroić na to wyciągnięte wcześniej z lodówki masło ze składnikami.
Komentarze (0)