Polędwica smażona z masłem, serem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 645
Polędwica smażona z masłem, serem i orzechami
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Masa:
  • 500 g miękkiego masła
  • 150 s startego sera Gorgonzola
  • 60 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować masę: miękkie masło wyłożyć na papier pergaminowy i wsypać do niego tłuczone orzechy, starty ser Gorgonzola, sól, pieprz i pokrojony szczypiorek. Całość dobrze rozwałkować, po czym zwinąć w jeden, długi rulon, zawinąć pergaminem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Polędwicę wieprzową pokroić na porcje, oprószyć ją solą, pieprzem i smażyć do miękkości z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, wyłożyć na talerz, a następnie pokroić na to wyciągnięte wcześniej z lodówki masło ze składnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów