Cukinia panierowana z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1685
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku w plastrach
- 3 łyżki oleju
- 1 młoda zielona cukinia
- sól
- pieprz
- Panierka:
- 2 jajka
- 1 szklanka maki ryżowej
Opis przygotowania:
Cukinie umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 1 cm i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanym oleju na patelni.
Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać mąkę ryżową. Plastry pokrojonej cukinii panierować w roztrzepanych jajkach, potem w mące ryżowej i dodać do zrumienionego boczku na patelni.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać mąkę ryżową. Plastry pokrojonej cukinii panierować w roztrzepanych jajkach, potem w mące ryżowej i dodać do zrumienionego boczku na patelni.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)