Crumble z rabarbarem i agrestem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2497
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 100 g maki pszennej
- 100 g otrębów pszennych
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 szklanka czerwonego agrestu
- Na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rabarbar oraz agrest umyć i osączyć z wody. Agrest pozbawić ogonków. Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, dodać obrany agrest i pokrojony rabarbar. Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urywać małe kawałeczki i przekładać je na składniki w formie. Wszystko posypać otrębami pszennymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C przez 30 minut.
Komentarze (0)